Przepis

Przepis na surówkę do placków po węgiersku

Przygotowanie:

Marchewkę, seler i jabłka obieramy. Następnie ścieramy na tarce o dużych oczkach. Paprykę myjemy -oczyszczamy i kroimy w małe paski. Cebulę obieramy i kroimy w półplasterki. Szczypiorek myjemy i siekamy. Wszystko to przekładamy do miski, doprawiamy przyprawami i pozostałymi składnikami. Dokładnie mieszamy i na 30 min. wkładamy do lodówki by się przegryzło. Po tym czasie nakładamy a wierzch posypujemy prażonymi pestkami dyni.

Składniki:

3 duże marchewki 1/2 korzenia selera 1 średnia cebula czerwona / żółta 2 średnie jabłka garść szczypiorku 1/2 czerwonej papryki 1/2 zielonej papryki 2 łyżeczki cukru 2 duże łyżki majonezu 2 łyżki śmietany 12% / 18% sól, pieprz natka pietruszki 1 łyżka oleju z pestek dyni / lub zwykły olej bądź oliwa z oliwek 1 łyżeczka soku z cytryny prażone pestki dyni