Przepis

MAKARON spaghetti z JESIENNYM SOSEM z dodatkiem dyni

Przygotowanie:

Mięsko podsmażamy na oleju dyniowym lub maśle klarowanym, dodajemy do niego posiekaną cebulką oraz czosnek i razem podsmażamy. Następnie dodajemy oczyszczoną i pokrojoną paprykę zieloną i czerwoną. Kolejno dodajemy kukurydzę oraz dynię. Całość na małym ogniu dusimy. Po 10-15 min, dodajemy przecier pomidorowy, ketchup, powidła śliwkowe oraz wszystkie przyprawy. Dokładnie mieszamy i na małym ogniu dusimy jakieś 20 min. Sprawdzamy smak i czy dynia jest miękka. Gdy wyszło za gęste można dodać ciut wody. Makaron spaghetti gotujemy a'l dente i podajemy z sosikiem. Całość oprószamy suszonym czosnkiem niedźwiedzim.

Składniki:

Potrzebujemy: Makaron spaghetti Sos: 0,5 kg mielonego mięska 2 szklanki pokrojonej w kostkę dyni ( dynia piżmowa ) 1 papryka czerwona 1 papryka zielona mała puszka kukurydzy konserwowej 2 łyżki powideł śliwkowych 2 łyżki przecieru pomidorowego 2 łyżki ostrego ketchupu 3-4 ząbki czosnku 1 średnia cebula sól, pieprz mielona słodka i ostra papryka szczypta pieprzu cayenne szczypta mielonego kminku 3 łyżki oleju dyniowego lub masła klarowanego suszony czosnek niedźwiedzi do dekoracji