Wpis

Proste bułki śniadaniowe z pestkami dyni

Domowe ciepłe i chrupiące proste bułki śniadaniowe z pestkami dyni to to, co tygryski lubią najbardziej.
Dla mnie dodatek w postaci zdrowych pestek to taka kropka nad „i”, którą z przyjemnością stawiam w przypadku domowych słonych wypieków. Pestki dyni są pełne witamin, mikroelementów i błonnika.
Tym razem postawiłam na proste bułki pszenne jak z piekarni, które są zawsze na topie i pestki dyni, które je wzbogacają razy milion! 🙂
Przepis na bułki pszenne jest niezwykle prosty. Nie wymaga skomplikowanych czynności, ani umiejętności. Proste bułki śniadaniowe z pestkami dyni przygotuj jak najszybciej, uwierz – to mega proste, a sprawia ogromną radość!
Potrzebujemy:
  • 700 g mąki pszennej
  • 400 ml wody
  • 20 g świeżych drożdży
  • 7 łyżek oliwy
  • 2 łyżeczki cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 łyżki mleka do posmarowania bułek
  • pestki dyni Korszeń
Drożdże rozpuszczamy w ciepłej wodzie z dodatkiem cukru.
W misce mieszamy mąkę z solą, dodajemy do niej oliwę oraz rozpuszczone drożdże. Wyrabiamy elastyczne ciasto, które odkleja się z łatwością od ścianek miski. Potrwa to około 10 minut.
Po wyrobieniu ciasta przykrywamy je ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, podwojenia objętości.
Po wyrośnięciu ciasto przekładamy na blat oprószony mąką i dzielimy je na 16 równych części. Każdą z nich formujemy w zgrabną kulkę zakładając nieestetyczne boki pod spód.
Bułeczki układamy na formie wyłożonej papierem do pieczenia. Przykrywamy je ściereczką i odstawiamy do napuszenia na około 20 minut.
Po tym czasie smarujemy bułki mlekiem i posypujemy pestkami dyni.
Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 190 stopni na 20 minut.
Przepis z: